Afecțiunile parodontale – Cauze şi prevenție

Afecțiunile parodontale se numără printre cele mai comune probleme cu care se confruntă pacienții ce ajung în cabinetele stomatologice. Știai că acestea afectează într-o mare măsură țesuturile de suport ale dinților (gingiile, osul, dar și ligamentele sale)? Iată care sunt principalele cauze ale apariției parodontozei:

Placa bacteriană

Având la bază bacterii și resturi alimentare, placa bacteriană are un efect nociv asupra integrității dentare. În cazul în care aceasta nu este îndepărtată printr-o igienă dentară regulată, contribuie la apariția parodontozei.

Gingivita

Definită ca o formă incipientă de boala parodontală, gingivita netratată are o evoluție nefavorabilă. Mai exact, forma ușoară devine cronică, afectând în mare parte țesuturile de suport ale dinților.

Factorii genetici

Potrivit specialiștilor, unele persoane prezintă o predispoziție genetică în a dezvolta parodontoză. Există variații genetice care pot să influențeze modalitatea în care răspunde sistemul imunitar la microorganismele din cavitatea bucală.

Fumatul

Dacă te numeri printre persoanele ce fumează, ar trebui să încerci să renunţi la acest viciu nesănătos. Fumatul nu îți afectează doar sistemul respirator, ci și sănătatea orală. Ceea ce este bine de știut este faptul că substanțele chimice din tutun diminuează circulația sângelui la nivelul gingiilor, aspect ce reduce capacitatea organismului de a lupta contra infecțiilor.

Diabetul

Bolile cronice, precum diabetul, își pun amprenta asupra sănătății tale orale. Pacienții ce suferă de diabet sunt mai predispuşi la apariția infecțiilor orale, iar ulceraţiile din zona bucală se vindecă mult mai greu în cazul lor.

Stresul

Stresul este considerat a fi principalul inamic al omului modern. Stresul cronic slăbește imunitatea, dar nu numai. Persoanele stresate au tendința de a adopta obiceiuri nesănătoase, cum ar fi consumul excesiv de alimente nesănătoase sau fumatul.

Alte afecțiuni medicale

Potrivit medicilor, bolile cardiovasculare, cancerul și poliartrita reumatoidă se asociază deseori cu afecțiunile parodontale.
Probabil te întrebi deja cum poți să previi apariția parodontozei, nu-i așa? Ei bine, respectarea unei igiene orale adecvate poate fi cheia succesului în acest caz. Important este să îți perii dinții de minim 2 ori pe zi, timp de aproximativ 2 minute. Ideal ar fi să folosești o pastă de dinți cu fluor și aţa dentară, pentru a curăţa cât mai bine spatiile interdentare. De asemenea, controalele regulate la dentist se dovedesc a fi foarte utile. Medicul stomatolog va efectua un consult amănunțit și va descoperi încă din faza incipientă apariția parodontozei. Toate acestea fiind spuse, există numeroase cauze ale apariției afecțiunilor parodontale. Colaborează cu un medic dentist şi menţine-ţi sănătatea orală! Nu uita, zâmbetul este cel mai frumos accesoriu!

Dacă te afli în situaţia în care ai o urgenţă stomatologică, te poţi programa cât mai repede la Aristo Dent, fie prin intermediul celor două numere de telefon disponibile (0771655691 / 0735216449), fie pe mail, la următoarea adresă: [email protected]. Pentru urgenţe stomatologice sau servicii de estetică dentară, te așteptăm în incinta clinicii noastre de pe str. Remus, nr.10, parter, sector 3, Bucureşti!

Articole Recomandate

Vizitele la clinica stomatologică te fac să te îngrijorezi? Ei bine, află că nu eşti singura persoană care poate să aibă o doză de anxietate atunci când vine vorba de

Afecţiunile dentare ne pot afecta calitatea vieţii şi ne dau deseori dureri foarte mari. Ceea ce este bine de ştiut este faptul că o urgenţă stomatologică trebuie tratată ca atare

Sănătatea orală a copilului tău ar trebui să fie o prioritate pentru tine. Vizitele la medicul stomatolog ar trebui să înceapă încă de la apariția primului dințisor, deci în jurul