Alimentaţia joacă un rol esenţial atunci când vine vorba de sănătatea ta orală. Dacă unele alimente pot preveni apariţia cariilor şi a altor afecţiuni dentare, altele pot să prezinte un impact negativ asupra integrităţii dentare. În continuare, vei descoperi care sunt alimentele benefice pentru dinţi şi care sunt cele pe care ar trebui să le adaugi pe lista interzisă.
Începem cu seria alimentelor benefice atât pentru corp, cât şi pentru zâmbet. După cum probabil ai anticipat, aici facem referire la fructe şi legume. Alimentele cu un conţinut ridicat de fibre şi nutrienţi se dovedesc a fi esenţiale pentru a-ţi păstra dantura în cea mai bună formă. Ba mai mult, ele contribuie la neutralizarea acidului din cavitatea bucală, aspect important în prevenirea formării plăcii dentare.
Ştiai că fructele şi legumele pe care le consumi în fiecare zi îţi pot întări şi smaltul dentar? Poate ar trebui să le incluzi cu regularitate în dieta ta de zi cu zi, deoarece vei simţi diferenţe considerabile pe termen lung. Recomandate de medicii stomatologi sunt şi lactatele, al căror conţinut bogat de calciu şi fosfor asigură sănătatea oaselor şi a dinţilor. Laptele, iaurtul şi brânza sunt excelente în procesul de diminuare a acidului din cavitatea bucală şi la reducerea riscului de apariţie a cariilor.
O altă categorie de alimente benefice este reprezentată de produsele care conţin proteine slabe. Carnea albă, peştele şi unele categorii de leguminoase sunt surse bune de proteine. Ceea ce este bine de ştiut este faptul că proteinele ajută atât la întărirea smaltului dentar, cât şi la menţinerea sănătăţii gingivale.
Nu uita de apă! Hidratarea este esenţială pentru sănătatea întregului organism. Ba mai mult, ajută la menţinerea unui nivel normal de salivă în cavitatea bucală. Saliva prezintă un rol principal în neutralizarea acidului, deci este mai importantă decât ai putea crede iniţial.
La pol opus se află dulciurile cu un conţinut ridicat de zahăr, băuturile carbogazoase şi sucurile. Acestea nu doar că nu au în compoziţie ingrediente sănătoase, ci şi erodează smaltul dentar. Este cunoscută deja acţiunea nocivă a zahărului asupra întregului organism, nu doar asupra dinţilor.
Din categoria “aşa nu” fac parte şi băuturile cu alcool. Da, da! Ai auzit bine! Alcoolul duce la uscarea cavităţii bucale şi la apariţia afecţiunilor gingivale.
Dacă totuşi îţi face plăcere să consumi o parte din alimentele care nu sunt benefice pentru dantură, asigură-te că nu faci un obicei din asta. Fii cât mai moderat şi pune sănătatea orală pe primul loc. Durerile dentare nu sunt deloc plăcute, iar un stil de viaţă nesănătos te va face să te confrunţi din ce în ce mai des cu ele.