Implantologia orala este o ramura a chirurgiei orale care se ocupa cu restabilirea echilibrului functional si estetic in cavitatea bucala, cu ajutorul implanturilor dentare. Pe parcursul vieții, mulți oameni pierd dinți din diverse motive precum carii, accidente, înaintarea în vârstă sau boli parodontale. Această pierdere implică aspecte estetice și funcționale, cum ar fi masticatia și vorbirea, iar pentru mulți pacienți poate aduce și inconveniente legate de integrare și socializare.
Implantul dentar, de obicei confecționat din titan sau zirconiu, are forma unui șurub și își propune să înlocuiască radacina dentară. Important de reținut este faptul că un dinte este alcătuit din radacina și coroana, iar același principiu se aplică și în cazul implanturilor, unde avem o piesă care înlocuiește radacina (implantul propriu-zis) și o piesă (uneori mai multe) care se atașează de implant, susținând viitoarea coroană dentară.
In mod cert optiunea de a opta pentru o punte dentara ramane un tratament inca utilizat si prezinta unele avantaje insa utilizarea implanturilor dentare aduce o serie de beneficii :
- permite păstrarea integrității dinților vecini spațiului edentat;
- stimulează țesutul osos și previne resorbția acestuia;
- oferă posibilitatea protezării fixe a unei breșe edentate lungi;
- oferă stabilitate lucrărilor totale mobilizabile, în special a celor mandibulare;
- favorizează și usureaza igiena dentară;
- asigură o masticație eficientă.
Tratamentul cu implant “step-by-step”
Inserarea unui implant se poate efectua de medicul specialist imediat dupa extragerea dintelui care nu mai poate fi tratat sau la o perioada de timp, aproximativ 3 luni de la extractie. Fiecare caz este unic, motiv pentru care si tratamentul este personalizat pentru fiecare pacient.
Inainte de inserare unui implant medicul implantolog va recomanda/solicita investigatii radiologice -CT, acesta vor furniza date legate de cantitatea si calitatea osului din zona edentata si vor contribui la evitarea de accidente si complicatii, medicul va putea planifica cu precizie plasarea/inserarea implantului.
Pacientul va furniza date despre starea sa de sanatate -boli cronice, medicatie curenta.
Tratamentul cu implant dentar se face sub anestezie locala, la final se aplica sutura, firele de sutura se remit( scot ) la o perioada de 7 -14 zile.
A doua etapa a tratamentului cu implant incepe la 3-6 luni si presupune minim 3 vizite la intervatele de 7-10 zile.
Pacientul revine la control bianual.
Dinti ficsi in 24 de ore
Conceptul de „dinti fixi în 24 de ore” este cunoscut si practicat cu succes si in clinica noastra de catre o echipa interdisciplinara bine pregatita. Discutati cu specialistii nostri despre aceasta optiune de tratament, pentru a intelege avantajele si detaliile.
Succesul unui tratament cu implant dentar intr-o zi si dinti ficsi in 24 de ore tine, in primul rand, de pregatirea si experienta medicului implantolog, apoi de tehnicile, de materialele folosite si de atentia pentru orice mic detaliu.