Este o disciplină în cadrul stomatologiei care se ocupă de corectarea malocluziei, o afecțiune în care poziționarea dinților este incorectă atunci când gura este închisă. Această problemă poate duce la o mușcătură defectuoasă. Un medic ortodont este specializat în corectarea acestei afecțiuni.
Tratamentul ortodontic este recomandat pentru prevenirea complicațiilor pe termen lung, cum ar fi problemele de vorbire, acumularea de tartru și dezvoltarea cariilor dentare, sau disfuncții ale sistemului digestiv.
Procesul de tratament ortodontic începe cu o evaluare detaliată, inclusiv investigații radiologice, și cu elaborarea unui plan de tratament de către medicul ortodont. În funcție de starea dentară a pacientului, acesta poate purta un aparat ortodontic, fie fix, fie mobil.
Aparatul ortodontic fix constă în brackeți metalici sau fizionomici care se atașează pe dinți, împreună cu un arc metalic care îi aliniază corect. Acest tip de aparat este recomandat după erupția dinților permanenți.
În majoritatea cazurilor, tratamentul cu aparat ortodontic fix durează între 12 și 24 de luni. După aceasta, pacientul va trebui să poarte un aparat de menținere, cunoscut sub numele de retainer, pentru a păstra și stabiliza rezultatele obținute. Aparatul de menținere poate fi sub formă de gurieră transparentă purtată în timpul nopții sau o sârmuliță subțire aplicată pe partea din spate a dinților.
Tratamentul ortodontic poate aduce numeroase beneficii, printre care:
- Reducerea riscului de carii dentare, afecțiuni gingivale și alte probleme dentare.
- Ameliorarea durerilor de cap sau a disconfortului cauzat de tulburarea articulației temporomandibulare (TMJ).
- Îmbunătățirea esteticii zâmbetului.
- Facilitatea crescută de curățare a dinților.
- Promovarea sănătății bucale generale.
- Aspect plăcut și dinți mai rezistenți pe termen lung.